Четверг, 16.05.2024, 23:01
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 68
Статистика
Головна » 2017 » Январь » 16 » На Водохреща карлівчани традиційно пірнатимуть в р. Орчик
15:49
На Водохреща карлівчани традиційно пірнатимуть в р. Орчик

19 січня з нагоди свята Богоявлення Господнього (Водосвяття) о 12.00 год. на березі р. Орчик відбудеться святкове богослужіння та урочисте освячення води.

Усі бажаючі матимуть можливість долучитися до святкового обряду та сповна відчути на собі цілющі властивості водохресної води.

Водохреща -  одне з найважливіших свят в Православ’ї. З ним пов’язують хрещення тридцятирічного Ісуса Христа у річці Йордан. За Біблією, цього дня Бог-Отець назвав Ісуса своїм Сином, а Бог-Дух Святий явився йому у вигляді голуба.
Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і здатна потім увесь рік зцілювати душевну й тілесну неміч. Цього дня прийнято звершувати церковний обряд освячення води під відкритим небом, на берегах річок, озер, струмків. У давнину з льоду вирубувався великий хрест і ставився поруч з ополонкою. Часто прикрашали хрест барвінком та сосновими гілками. Влаштовувалися багатолюдні хресні ходи до річок. Одночасно у небо випускали голубів. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися увесь рік. Після Водохреща розпочинався новий весільний сезон, період веселощів, вечорниць і гостин, що тривав аж до Великого посту.
Увечері перед Водохрещем українці віддавна справляють Голодну кутю (цього дня віруючі нічого не їдять). Сідають вечеряти з появою вечірньої зорі. До столу подають пісні страви – смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар.

 

Переглядів: 474 | Додав: Kmr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 box-23041988 • 15:52, 16.01.2017
smile
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Наш канал Youtube
Онлайнтрансляції
"Теплі" кредити
Відкрите місто
Валюта
Copyright MyCorp © 2024